http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Țiganca din Clejani care visa să facă facultate

Niculina Trandafir n-a reușit să meargă nici o zi la școală. Părinții i-au spus că-s prea săraci. Acum are 30 de ani și patru copii. Cei mari o învață să citească după televizor.

”N-am nici o clasă, dar adun fier pe groapă până n-oi mai putea, ca să mearga copiii mei la școală. Atât de mult mi-am dorit și eu să mă duc, dar mama mi-a zis ca n-are cum să mă țină, că n-are posibilități și că mai aveam și grija fraților mai mici. Iar eu visam să fac facultate! Ce să zic, așa o fost…Când m-am măritat, m-am jurat că ai mei copii or să învețe carte! Și să știți că fetele care-s la școală învață foarte bine, să întrebați la doamna directoare”, a început să-și depene povestea Niculina, o tânără femeie de etnie romă, care acum își crește singură cei patru copii.


Suntem în satul Sterea, comuna Clejani din județul Giurgiu, iar în față avem trei căsuțe aruncate în pustiu, pe coama unui deal, la capătul localității. După numerele noi, ce strălucesc pe pereții locuințelor, ai putea zice că ești la începutul satului: 1, 3 și 5. ”Le-am făcut acum câteva luni adresă, le-am dat numere și le-am tras lumină în case”, ne spune primarul comunei Clejani, Florin Nidelea, care ne-a însoțit împreună cu directoarea școlilor. ”Sunt oameni sărmani și cinstiți, copiii lor vin zilnic la școală și învață. Până a rezolvat domnul primar cu lumina, învățau la lumânare, vai de capul lor. Sunt extrem de săraci și merită ajutați. Fetele sunt premiante”, adaugă elemente noi tabloului doamna profesoară.
Zăpadă și noroi, noroi și zăpadă. Urcăm dealul. În camera curată, unde Niculina și copiii ei se adună pe timp de iarnă, soba duduie. Miroase a lemn ars și a mâncare proaspăt gătită. Copiii cei mari, adică două fete de 14 și 11 ani, nu s-au întors de la școală. Adriana, de 8 ani și Marian, de un an și opt luni se joacă în pat. Niculina nu e ca țigăncile cu care suntem noi obișnuiți la București. Nu poartă fuste colorate, salbe sau broboade. Vorbește mult și foarte corect gramatical încât n-ai zice că nu a fost o zi la școală. Ne arată televizorul – un ”Nei” de prin anii 90. Probabil că l-a găsit la groapa de gunoi de la Chiajna, acolo unde se duce aproape zilnic să adune fier vechi ca să-l vândă. ”La televizorul ăsta, care nu mai merge, mă învățau fetele care sunt literele și ziceau să citesc. Acum nu se mai poate. Dar nu-i nimic, o să mă mai învețe în vacanță după carte. Atunci va fi greu, că dacă nu se duc la școală nu mai primesc cornul și laptele. Și era o masă bună pentru ele”, spune Niculina.


Adriana e fericită cu jucăriile pe care i le-am adus, iar Marian roade o coajă de pâine și se uită la sora sa. Sunt îmbrăcați cu haine vechi, roase, dar curate. O întreb pe fetiță ce își dorește să-i aducem data viitoare. Răspunsul ne-a surprins: Rechizite! Mama nu cere nimic. O întreb și pe ea. ”Suntem prea amărâți…Doar sănătate să-mi dea Dumnezeu, să-mi văd copiii cu școlile terminate. Că taică-su, deși stă în sat, mai la vale, nu-l interesează de ei. Cât o fi groapa de la Chiajna, mai muncesc și fac rost de un ban. Cel mai rău și cel mai rău e că nu avem puț aici. Cel din curte s-a surpat, iar bărbații din celelalte două case, n-au ce face, trebuie făcut altul. Ne-au cerut meșterii 1.500 de lei. De unde să avem? Cărăm apa cu bidoanele din sat”, spune Niculina. Îi promitem că noi, echipa ”O șansă copiilor de la țară”, vom găsi soluții să le facem copiilor un puț nou , la primăvară. Și vom aduce și rechizite la următoarea vizită. Merită fetele. Fiindcă-s premiante!
Ajută-ne ca să ajutăm!

Daca vreşi să trimiteţi pachete cu haine, alimente, rechizite etc, o puteti face pe adresa Niculina Trandafir, sat Sterea nr 5, comuna Clejani, jud. Giurgiu.
Cei care vor sa sprijine cu bani Campania “O sansa copilului de la tara” pot dona în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450, deschis la BRD, agentia Beller, de Asociatia Româna a Profesionistilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu CUI 28373727.
•    Pentru strainatate se foloseste Swift BRDEROBU

Clejani, comună de lăutari
Cei care au dus faima comunei în lume sunt Viorica și Ioniță din Clejani, cu cântecele lor de petrecere. Localitatea are circa 3.500 de suflete, români și romi în care predomină etnia. Sunt multe familii mixte, iar numărul mare al celor care cântă a făcut să se vorbească de Clejani ca de ”comuna lăutarilor”.

Florin Nidelea a plecat din Clejani în anul 1982. S-a nascut și a copilarit în comună, însă viața l-a purtat prin alte locuri. În 2008, a simțit că vrea să se întoarcă și că poate face ceva pentru satul natal. Voia cu tot dinadinsul să le arate oamenilor că se poate trai si altfel. A candidat la funcția de primar și a câștigat detașat.

Şcoala în care învaţă surorile Trandafir e un mic palat pe lângă căsuţa lor de pe deal, unde n-au apa, iar wc-ul e în curte

În trei ani de mandat, primarul Nidelea a renovat toate cele cinci școli, a făcut drumurile, dar, cel mai important, a schimbat viața oamenilor. Abandon școlar nu există fiindcă mulți copii se simt mai bine la școală decât acasă.

MIHAELA LAZĂR