http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Ţăranii n-au apă, dar primarii le fac parcuri cu băncuţe

Toţi avem rude la ţară şi uneori ne place să mergem acolo pentru a evada de rutina şi gălăgia de la oraş. Cui nu-i place să se plimbe în linişte pe uliţă sau să se cufunde într-o căpiţă de fân? Dincolo de drumurile noroioase şi pline de gropi, viaţa la ţară are şi lucrurile ei bune. Dar de acum putem spune că lucrurile încep sa se mişte în sensul bun!

Sătenii o duc greu, nu au străzi, nu au canalizare şi încă mai cară apă de la fântănă…dar măcar au parcuri de milioane! Primăria nu a considerat necesară construcţia unei canalizări în cadrul comunei, sau cel puţin, nu înainte de-a construi un stadion cu tribune şi vestiare ce fac concurenţă bazelor sportive din capitală. Peste 3,3 milioane de lei se vor cheltui pentru amenajarea acestor baze sportive în localităţi unde nu există canalizare sau extinderi de apă potabilă. S-au alocat 12 miliarde de lei vechi pentru a amenaja parcurile din comunele Bulbucata şi Vânătorii Mici din judeţul Giurgiu! Unii dintre localnici sunt mulţumiţi de noile spaţii amenajate, alţii sunt de părere că banii puteau fi folosiţi pentru lucruri mai necesare.

Un alt caz asemănător este în comuna Izvoarele, la 30 de km de Giurgiu, unde anul trecut a fost amenajat un parc în valoare de 400.000 lei, bani de la Adminsitraţia Fondului de Mediu. Autorităţile statului au alocat sume uriaşe pentru amenajarea acestui parc, dar nu au aprobat proiecte de canalizare şi asfaltare.

Desigur, este un lucru bun faptul că se încearcă o modernizare a mediului rural, dar problema este că preţurile de achiziţie a componentelor sunt deosebit de piperate, de aproape cinci ori mai mari decât cele din capitală. Amenajarea acestor parcuri la ţară este finanţată prin Programul Naţional de Îmbunătăţire a Mediului, care vizează 285 de localităţi, având un buget total de peste 214 milioane de lei noi.

Întrebarea este dacă până la finalizarea acestor parcuri sau baze sportive localnicii vor beneficia totuşi şi de canalizare sau drumuri asfaltate. Dacă nu, bătrânilor ţărani le mai rămâne doar speranţa unor zile mai bune, pe care nu sunt siguri că le vor mai apuca, iar tinerii vor migra către oraşe, pentru o viaţă mai confortabilă. Şi, fără îndoială, ţăranii vor avea şansa de-a se odihni pe bănci în valoare de 950 lei bucata, atunci când se întorc istoviţi de la câmp şi îşi mai trag un pic sufletul în drumul spre gospodărie.

 

                                                                                                                        Ana Maria Iwada