http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Mieii roz de la Botosani, invidia nemtilor

Statiunea de cercetare de la Botosani, una dintre putinele care au supravietuit in Romania se poate lauda cu o rasa de miei roz. Vechi de peste 100 de ani, centrul de cercetare a reusit sa obtina prin incrutisarea dintre turcana romaneasca si oile din stepele rusesti, un exemplar de un maroniu cu tenta roz. Noua rasa este in curs de omologare si se numeste rasa karacul roz. Marea vedeta din statiunea de la Botosani este rezultatul multor ani de cercetare si cu siguranta trezeste invidia nemtilor, renumiti de altfel in domeniu.
Rozul de obtine printr-o mutatie genetica, spun specialistii: “Asta e roz. Este un amestec de fibre maro si albe. In functie de proportie, dau mai multe nuante la karakul roz. Roz inchis, normal, deschis. Cu sub-nuante: caramiziu, platinat, chihlimbar si pana la bej”, spune Gheorghe Bradatean, secretar stiintific.
Din pacate, cercetatorii se plang ca, desi au facut tot felul de proiecte, nu au reusit sa acceseze nici fonduri europene, nici finantari de la Ministerul Agriculturii pentru cercetare.
Pe vremea lui Ceausescu aici era o turma uriasa, de 17.000 de oi, acum nu au mai ramas decat 1700.
Desi perioada de glorie a statiunii a apus, pe cei opt cercetatori care continua sa lucreze la Botosani, rasa de miei neobisnuiti, ii face sa se gandeasca la un viitor ceva mai roz.

Sursa: www.stirileprotv.ro