http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Fetiţa de la ţară are acum un laptop pentru nevăzători

Andreea Leca, fetița oarbă, părăsită de mama ei, pe care echipa proiectului umanitar ”O șansă copilului de la țară” a descoperit-o în comuna Brezoaele, a primit un dar menit să-i schimbe viaţa: un laptop nou-nouț.
Un zâmbet larg, o voce tremurândă de emoții și niște obraji roșii ca focul de fericire. Așa ne-a întâmpinat Andreea la internatul „Neghiniţă” din Bucureşti. Locuieşte aici pe timpul şcolii şi doar îm vacanţe se duce acasă, la tata, la bunica şi la frăţiorul ei mai mic. Ştia că venim şi că-i vom aduce un laptop, trimis de o cititoare a Evenimentului zilei din Canada. Îl aştepta cu nerăbdare, doar că am fost nevoiţi să adaptăm computerul pentru nevăzători. Adică să încărcăm un proiect special, să-i instalăm nişte aplicaţii şi să montam tastatura Braille. Şi iată-ne lângă Andreea cu micuţa comoară în braţe…
“Andreea, am venit”, i-am spus aproape şoptit din cauza emoţiei care ne încerca şi pe noi. Fața i s-a luminat, iar mânuțele au țâșnit curioase să pipăie bijuteria de un negru lucios pe care i-am pus-o pe pupitru. Laptopul nou ajunsese în mâinile proprietarei, în sfârșit, după un drum lung, tocmai din Canada. I-am povestit despre doamna extraordinară care ne-a contactat imediat ce a citit articolul despre ea din Evz, ce mult a vrut să-i facă o bucurie şi cum s-a zbătut ca totul să fie impecabil.
“Nu am cuvinte. Vă mulțumesc enorm de mult şi vouă şi doamnei. Nu mă așteptam la așa ceva. Este extraordinar!”, ne-a spus Andreea, iar degetele ei pipăiau încontinuu laptopul.

Anişoara şi Cristi sunt doi dintre membri echipei de voluntari care i-au dus Andreei laptopul dorit

În zece minute, fetița învățase deja unde sunt cifrele și literele pe tastatură, unde sunt mufa pentru căști și cea pentru încărcător, dar mai ales unde se bagă CD-urile ei mult iubite cu povești.

 

Andreea în sala de curs, împreună cu nişte colegi care scriu la maşina Braille şi doamna învăţătoare

“Învață foarte repede. Este un copil excepțional. Merită toată bunătatea care o înconjoară în momentul ăsta”, ne șoptește învățătoarea Andreei, vizibil emoționată și ea de ceea ce trăia eleva ei.

Profesorul de informatică, domnul Ion Popa, s-a oferit voluntar să o inițieze mai devreme pe Andreea în tainele calculatorului, deși fata, în mod normal, urma să le studieze abia anul viitor, când va fi în clasa a V-a. Amândoi o îndrăgesc pe Andreea fiindcă este un copil vesel, ambiţios şi foarte receptiv.

Profesorul Popa o învaţă pe Andreea să citească pe tastatura Braille cu degetele

 
“Copiii noștri sunt tot ce contează pentru noi. Încercăm să îi educăm în așa fel încât să nu aibă inhibiții, să se descurce singuri și, mai ales, să nu se simtă marginalizați.” Acestea sunt vorbele doamnei director a “Școlii pentru deficienți de vedere” din București, Felicia Lucaci, care mi-au mers la inimă și au rămas acolo. Am fost curioasă să aflu mai multe despre şcoala care nu seamănă cu a mea sau a majorităţii elevilor. Parcă era un loc secret, pentru că nu mai fusesem niciodată acolo unde copiii nu văd.
E o şcoală mai mică, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Copii sunt încurajați și sprijiniți în tot ceea ce fac. Cantitatea de efort pe care profesorii o depun e mare, dar “datorită dragostei pentru copii, efortul muncii noastre este minim.”, ne mărturisește doamna director plimbându-și ochii pe chipurile elevilor ce treceau pe lângă noi. Se mişcau în acel spaţiu perfect şi, dacă n-aş fi ştiut, nu realizam că toţi acei copii sunt orbi.

Aşa arată tastatura ce va fi montată pe laptop, pentru ca Andreea să-l poată utiliza ca un om obişnuit. Trebuie să reţineţi că cineva şi-a bătut capul pentru a găsi soluţii ca un computer să fie util şi unui nevăzător

“Ceea ce ati făcut pentru Andreea este impresionant. Trecerea de la mașina de scris Braille, care este mare și grea, la un laptop, este cu adevărat o tranziție foarte bună. Acest lucru se chinuie și școala să îl realizeze pentru toți elevii. Cu răbdare și cu ajutorul lui Dumnezeu, vom ajunge și la acest stadiu. Atunci toți copiii vor fi precum Andreea de fericiți.”
Reamintim că, la începutul lunii ianuarie, Evenimentul zilei şi Ziarul de la ţară prezentau povestea cutremurătoare a unei fetițe de numai 11 anișori, în articolul “Copila oarbă, părăsită de mamă”. De atunci, echipa de voluntari a campaniei “O şansă copilului de la ţară” nu a contenit să-i poarte de grijă Andreei şi să-i ofere lucruri de care avea nevoie sau pe care şi le dorea: hăinuțe, măncare, un CD-player cu o pereche de căști, cerceluși noi din aur și multe altele. Două doamne, una din Piteşti şi o alta din Canada ne-au sprijinit material şi astfel viaţa Andreei s-a schimbat. Cunoştinţele pe care le va acumula cu ajutorul calculatorului îi va da altă şansă pentru viitor. Mai avem de îndeplinit o promisiune: la vară să o ducem la mare! Fetiţa vrea să audă zgomotul valurilor!

Ajută-ne ca să ajutăm!
• Dacă cineva are cărţi sau materiale pentru nevăzători, vă rugăm să ne contactaţi la tel. 0730.660.424.
• Pentru cine vrea să sprijine cu bani Campania “O şansă copilului de la ţară” poate dona în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu CUI 28373727.
• Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU.

Mulţumim tuturor celor care vor considera că merită să doneze o sumă cât de mică pentru ca acest proiect să ajute cât mai mulţi copii deosebiţi din mediul rural!

Text de

ANIŞOARA STOIAN