http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Drepturile omului n-au fost scrise şi pentru copiii de la ţară?

Primul caz pe care il prezintă ,,Foaia Elevului din Damboviţa” e povestea familiei  Ene . Probabil o să vi se pară un clişeu ,dar trebuie să învăţăm că schimbarea porneşte de la noi ,de la cei care considerăm că trebuie să creeăm o lume mai bună . Educaţia occidentală in domeniul carităţii are  deja tradiţie,iar un inceput in  voluntariat se conturează timid de curând  in România. Împreună putem ajuta,ne putem implica si putem schimba .

Din păcate  nu putem vorbi de șansa egalității in Romania referitor la mediul urban – rural. Ceea ce se întamplă la țara e greu de imaginat pentru cei care au o viață mult mai liniștită la oraș.

Familia Ene locuiește in județul Dambovița în condiții aproape inumane. Care este șansa  celor  cinci copii pe care familia Ene ii crește ?  Stalpul casei, Ene Marian, in varsta de 42 de ani muncește zilier pe diferite șantiere pentru a asigura minimul necesar supraviețuirii ,uneori reușește să aducă ceva pe masa familiei ,alteori nu….

Situatia sotiei, Ene Viorica ,in varsta de 40 de ani ,nu este deloc mai bună. E casnică și are grijă de cei mai mici copii ai familiei. Cei doi părinți refuză să-și abandoneze copiii  si își doresc să-i dea la școala pe micuți. In acest moment, insa, ei nu le pot asigura cele necesare pentru a merge să invețe.

Cel mai mare copil al familiei , Marian Iancu, în varstă de 14 ani , sufera de strabism. A abandonat  școala in clasa a 6-a și ca și cum problemele lor nu sunt suficiente , dar își dorește sa se întoarcă la școală. E optimist si speră intr-o schimbare.

Sorina Elena ( 11 ani)  stă acasă și își ajută familia cum poate. Cand am vizitat-o s-a bucurat foarte tare  de păpușile daruite , semn  ca familia nu și a permis să-i ofere niște jucării, iar maturizarea severă este doar o mască , sufletul Sorinei tanjid dupa copilăria pe care nu a avut-o . In ciuda condițiilor precare, Sorina e o fată cochetă, aranjată și atentă la ea .  Oare așa a fost și Monica a lui Iri?

 

Ene Patrichi Andrei are 8 ani și nici el nu merge la școală, dar speră că în curand asta se va schimba și se va putea duce in clasa intai să stea alături de copii de varsta lui.

Mezinii familiei sunt gemeni si au patru ani. George Mihai si Florin Gabriel Ene nu știu prea multe,dar  și lor le lipsesc jucăriile , poveștile,desenele animate si dulcurile – fascinatia oricarui copil.

 

În condițiile în care nu ne implicăm credeți ca viața lor se va schimba? Au ei același drepturi ca noi sau lumea de la țară nu a fost luată în considerare atunci cand s-au scris  Drepturile omului?

 

Impreună putem schimba. Ramai alături de noi și implică-te in acțiunile pe care le vom iniția!

Toti avem probleme,dar probleme lor, clar că nu se compară cu ale noastre! Isi duc povara, saracia si tristetea in liniste, nu cersesc, dar noi nu trebuie asa trecem nepasatori. Daca  hranim si ajutam un animal, cu atat mai mult e bine sa mangaiem sufletul unui copil si sa nu-l lasam prada unei vieti nedrepte. Cand va creste, acest copil needucat si amarat se va transforma intr-o povara a societatii.  Trebuie să ințelegeti că voluntariatul si caritatea nu stau in bani , stau în dorința de a te implica si a ajuta.  Acesta este demersul nostru jurnalistic, iar daca veti fi alaturi de noi vom fi niste oameni carora le pasa!