http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Daciana Sârbu a cerut la Bruxelles creșterea finanțării pentru tinerii fermieri

 

De pe blogul Dacianei Sârbu aflăm lucruri importante pentru tinerii din sate care vor să-și dezvolte o afacere în domeniul zootehniei sau horticulturii. Eurodeputata a solicitat Comisiei Europene alocarea unor fonduri suplimentare care sa ofere un sprijin consistent unui numar mai mare de tineri fermieri, in cadrul bugetului destinat Politicii Agricole Comune (PAC) dupa 2013.

”Daciana Sarbu a depus un amendament la propunerea Comisiei Europene privind reforma PAC, solicitand ca plata suplimentara prevazuta pentru tinerii fermieri sa se acorde fermelor de pana la  100 ha, nu doar celor de pana la 25 ha, asa cum era propus initial de CE.  Acest ajutor suplimentar pe ha se acorda timp de 5 ani si se adauga primei de instalare de care pot beneficia tinerii care doresc sa se stabileasca in mediul rural si sa inceapa o exploatatie agricola.

Amendamendul este co-semnat de eurodeputata PSD Viorica Dancila.

“In Romania si in intreaga Uniune Europeana, agricultura are nevoie de un schimb de generatii. Insa tinerii nu se vor indrepta catre acest domeniu decat daca sunt stimulati in mod concret, prin masuri simple si eficiente. Prin ridicarea acestui plafon, am dorit ca sprijinul sa fie acordat unui numar mai mare de tineri fermieri. Este o masura care poate ajuta nu numai la regenerarea agriculturii europene, dar si la crearea de locuri de munca, inclusiv la reducerea somajului in randul tinerilor”, afirma Daciana Sarbu.

Propunerea a fost discutata in cadrul reuniunii raportorilor pentru reforma PAC, membri ai Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE, si s-a ajuns la un compromis privind sustinerea sa de catre toate grupurile politice reprezentate in acest for. Aceasta decizie garanteaza adoptarea amendamentului atunci cand el  va fi supus votului in Comisie.

Reforma Politicii Agricole Comune se afla acum in plina dezbatere in Parlamentul European. In prezent se desfasoara negocierea, la nivelul grupurilor politice, a pozitiilor de compromis cu privire la toate articolele importante unde s-au depus amendamente la propunerile initiale ale Comisiei Europene. Votul asupra intregului pachet de reforma va avea loc, cel mai probabil, la finalul lunii noiembrie, dupa care  vor incepe trialogurile cu Consiliul si Comisia pentru un acord in prima lectura. Tema va fi adusa in fata votului plenului PE in vara anului 2013″.