http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Când doi se ceartă… se roagă apoi în aceeaşi Biserică!

 

În liniştitul Ardeal oamenii încearcă mereu să convieţuiască în pace. Mai rar ca un conflict să escaladeze. Dar sunt unele lucruri în viaţa ardelenilor peste care nu se poate trece. Anul trecut, în călduroasa lună a lui Cuptor, viaţa patriarhală din comuna sălăjeană Bocşa a fost deranjată de un conflict cu tentă religioasă.

Micuţa comunitate de greco-catolici din localitate şi-a cerut în instanţă dreptul de a redobândi biserica din sat. Conform istoriei, aceasta fusese luată cu forţa de comunişti şi dată parohiei ortodoxe. Preotul ortodox nici nu a vrut să audă de aşa ceva. „Cum dom’le? Noi am băgat bani în ea, am renovat-o! Şi în plus, sunt doar vreo douăzeci de papistaşi (n.r. – catolici) în sat… noi suntem mai mult de o mie!”. Preotul nu s-a prezentat în faţa instanţei că deh, ;i-a zis că Justițis n-o fi oarbă!

Timpul a trecut în favoarea greco-catolicilor şi astfel a venit ziua deciziei finale. Surpriza!? Biserica a fost retrocedată catolicilor. De cealaltă parte, stupoare… „Şi ce dacă au câştigat? Biserica e noastră! Să ne dea afară din ea dacă pot!”. Şi astfel, în sat începe un conflict mocnit. Degeaba au încercat catolicii să preia biserica în mod civilizat. S-au izbit de fiecare dată de refuzul ortodocşilor.

Iar acum ne întoarcem la momentul din luna lui Cuptor. Dis de dimineaţa, nişte jandarmi bine făcuţi au sosit în sat împreună cu executorul judecătoresc pentru a rupe lacătul ce bloca uşile locaşului de cult. Dar acţiunea nu avea să fie uşoară pentru. Mai multe țărănci matinale, ce lucrau deja în grădină, au alertat satul. A urmat Marea Întâlnire în curtea bisericii.

Oamenii conduşi de cantor şi preot încercau să facă un zid uman. „Luptăm pentru Biserică” era motto-ul oamenilor. Şi erau gata să facă asta cu câteva greble şi sape. Suntem totuşi în Ardeal, așa că  nu s-a ajuns prea departe. A venit şi presa. Lumea şi-a descărcat năduful în microfoane și reportofoane şi s-a întors la muncile agricole. Doar Biserica propovăduieşte pacea şi iubirea între oameni, nu?

Totuşi, diversiunea a existat. Un grup de aşa-zişi protestatari a fost transportat (se zvoneşte că au fost duşi cu microbuzul şcolar), să picheteze Prefectura judeţului Sălaj, a doua zi. În frunte era preotul şi tot grupul era vegheat de primar. După ce au strigat pentru Dumnezeu, țăranilor li s-a oferit un prânz copios, la un restaurant din oraș.

Bineînţeles că prefectul nu a modificat hotărârea judecătorească, dar împreună cu protopopii au decis ca slujbele să aibe loc în fiecare duminic㸠pe sistemul cuplajelor de pe Naţional Arena. De la ora 9 la 11 – catolicii, de la 11 la 13 – ortodocşii. Şi după ce la prima slujbă au participat şi jandarmii, cuvioşii cetăţeni ai comunei Bocşa-Sălaj s-au comportat de-atunci şi până în prezent fără cusur. Că noah, când doi se ceartă… se roagă în aceeaşi Biserică!

Marius Deaconu