http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro
Călcâiul lui… Andrei din Frumuşani. Povestea IMPRESIONANTĂ a unui copil cu o MALFORMAȚIE GRAVĂ

Călcâiul lui… Andrei din Frumuşani. Povestea IMPRESIONANTĂ a unui copil cu o MALFORMAȚIE GRAVĂ

Îngeraşul cu păr bălai pare, printre căpriţe şi oi, un copil normal, dacă nu îi observi mersul şchiopătat. Andrei suferă de o malformaţie gravă, care îl împiedică să se joace cu alţi copii şi să meargă ca alţi copii.

Andrei

Când au aflat de povestea familiei Munteanu, tinerii voluntari ai campaniei “O şansă copiilor de la ţară” au decis să se implice şi să ajute. Era vorba de viaţa unui copil de doi anişori căruia trebuia să i se acorde o nouă şansă.

În comuna Frumuşani, judeţul Călăraşi, aproape de Bucureşti, părinţii lui Andrei locuiesc într-o casă modestă, dar curată, iar în gospodărie sunt şi câteva oi, capre, păsări şi doi câini. Stau împreună cu bunicii copilului şi cu toţii încearcă din răsputeri să lupte ca micuţul de doi ani să se facă bine. Băieţelul suferă de pseudo-artroză congenitală tibie dreaptă. În traducere populară înseamnă că piciorul drept este mai scurt , tibia este curbată şi îi lipseşte o bucată din osul piciorului. La călcâiul lui Ahile.

Andrei se chinuie să meargă în nişte ghetuţe improvizate, dar după o oră de mers plânge de durere. Mama, Marinela Munteanu ne povesteşte că şi-a dorit foarte mult un copil. A avut nişte probleme de sănătate. A mers la medic pentru tratament şi, în cele din urmă, a reuşit să rămână însărcinată. Chiar dacă nu au o situaţie materială bună, mama a fost la control periodic, a făcut ecografii 3D şi 4D, care ar trebui să depisteze cu acurateţe orice semn de boală. Când l-a născut pe Andrei avea însă să afle că pruncul ei avea un picioruş nedezvoltat.

Familia s-a unit, bunicii au făcut rost de bani de unde au putut, tatăl s-a angajat la Vulcanizare, în Capitală, şi au reuşit să-l opereze pe Andrei. Băieţelul are o cicatrice imensă pe piciorul drept şi doar patru degete. Vor urma alte şi alte operaţii până la vârsta de 18 ani, i-a spus doctorul. Acum, copilul are nevoie de o tijă telescopică până în toamnă, când este programată următoarea operaţie. Cu ajutorul acestei tije, care se modifică tot prin intervenţie chirurgicală în timp ce el creşte, băieţelul va putea să meargă normal şi defectul lui să nu mai fie evident. După operaţie, urmează sute de ore de recuperare şi exerciţii de kinetoterapie. Marea problemă este că tija de care este nevoie costă câteva mii de euro.

Când am fost la Frumuşani, i-am dus băiatului dulciuri, jucării, hăinuţe. Să mai uite de necaz. Ne vom ocupa şi mai departe de Andrei. Credem că oameni cu posibilităţi materiale vor fi alături de noi şi, prin donaţii, vom reuşi să strângem banii pentru acea tijă salvatoare. Andrei Munteanu, un copilaş de la ţară, merită o a doua şansă! Îi trebuie un călcâi.

Andrada nu vede, dar a fost fericită că a primit o brăţară roşie

O parte din echipa de voluntari a proiectului “O şansă copiilor de la ţară” a dus doi nevăzători, internaţi la Centrul special “Neghiniţă” din Capitală, în prima lor vacanţă. Chiar dacă a fost una scurtă, de doar un weekend, cei doi s-au simţit extraordinar la Bran.

Andrada Precup (10 ani) nu a văzut niciodată, iar Alexandru Uddin (15 ani), reuşeşte să distingă siluete şi lumini puternice, pentru că doar unul dintre ochi mai funcţionează, la jumătate din capacitatea unui ochi normal.

A fost o experienţă uimitoare pentru ei, dar şi pentru voluntarii şi sponsorii excursiei, însă despre aceasta vom scrie într-un alt articol. Andrada a fost fericită când una dintre fetele din echipa de voluntari i-a prins la mână un mărţişor-brăţară. Am tăcut cu toţii, uluiţi, când am auzit-o pe Andrada spunând: “Ştiu că brăţara e roşie, că mi-a spus mama că aşa e mărţişorul. Iar mie îmi place culoarea roşie!”.

Autor: Ana Maria Nițu

Cum puteţi ajuta

  • Contactaţi echipa “O şansă copiilor de la ţară” la adresa de email contact@ziaruldelatara.ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.
  • Depuneri în contul RO 89BRDE 445 SV 83 64 147 4450, deschis la BRD, pe numele Asociaţia Jurnaliştilor Civici, cod SWIFT BRDROBU. CIF 32814287
  • Donaţiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara.ro