http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Anul agricol 2012 va fi unul mai slab !

Anul agricol 2012 va fi unul mai slab decât precendetul, dar agricultura va contribui, în continuare, semnificativ la Produsul Intern Brut.

„Producţia de orz, grâu şi rapiţă va scădea cu 10-20% faţă de 2011. Mai ales că suprafaţa cultivată cu rapiţă a scăzut de la 420.000 la 70.000 de hectare, din cauza secetei şi parţial a gerului”, a declarat pentru „Adevărul” Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

În schimb, Sorin Chelmu, secretarul general al Ministerului Agriculturii, este mai optimist: nu poate spune că anul acesta va fi la fel cu cel din 2011, dar susţine că 2012 va fi un an agricol bun. „Ploile care au avut loc în ultima perioadă au introdus două procente în PIB-ul României Aceste ploi au fost extrem de benefice. Anul acesta agricol va fi unul bun, care va aduce un procent important în PIB”, a declarat Sorin Chelmu, în cadrul evenimentului Forumul FMCG (Industriei Bunurilor de Larg Consum), organizat de revista „Piaţa”.

Averse tardive

Adrian Rădulescu consideră că ploile din această primăvară au venit cam târziu pentru culturile de cereale, însă ploile vor avea un rol important pentru porumb şi floarea- soarelui. „Dacă va fi secetă, atunci vom avea şi o scădere a producţie pe culturile de porumb şi floarea-soarelului”, a completat Rădulescu.

Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor a subliniat faptul că în niciun caz acest an agricol nu va fi ca precedentul, deoarece 2011 a fost „un an perfect” din punctul de vedere al ploilor. „O producţie agricolă ca în 2011 o întâlneşti o dată la 10-15 ani”, a explicat Adrian Rădulescu. O problemă pe care a semnalat-o Sorin Chelmu a fost faptul că în astfel de perioade este greu să implementezi o strategie, având în vedere că oamenii de la guvernare se schimbă des.

 

Sursa : Adevarul.ro