http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Școliți pe bani europeni, romii din Ormeniș sunt sabotați de internetul primăriei

Ormeniş, judeţul Braşov. O comună multiculturală cu o structură populaţională destul de eterogenă. 1264 români, 863 maghiari şi 1283 ţigani. Având în vedere că etnia romă este destul de bine reprezentată şi pentru a le da o şansă de a se adapta mai bine la societatea contemporană, autorităţile locale s-au gândit să facă un proiect. Cu fonduri europene pentru că aşa e valul acum.

În primul rand, merită subliniată această idee. Uite un sat care nu mai are în vedere problema asfaltării drumurilor sau a introducerii canalizării. Uite un sat unde priorităţile autorităţilor se îndreaptă spre integrarea socială minorităţii „majore” rome. Dar Ormeniş nu este orice sat. Este unul din puţinele locuri de la ţară unde oamenii s-au constituit într-un grup de iniţiativă ce a devenit ulterior un ONG local. Este vorba de fundaţia „Po Amaro Mistimo”. Ce credeţi că înseamnă? Evident că… „Pentru binele nostru”.

Proiectul european acontat de autorităţile din Ormeniş este iarăşi unul surprinzător. „Tradiţia în folosul comunităţii”. El este descris destul de amănunţit pe site-ul primăriei. Scopul programului, după cum scrie în proiect este: Însuşirea de către 30 de membri ai comunităţii rome a unei meserii în domeniul meşteşugurilor tradiţionale, olărit şi împletituri din nuiele, precum şi iniţierea unei activităţi generatoare de venituri ce vor fi utilizate în folosul comunităţii.

În această situaţie eu am o dilemă… Cu toţii suntem de acord că o comunitatea precum cea romă nu e de ieri de azi. Iar o astfel de comunitate are propriile ei tradiţii. Care în acest caz, ori sunt date la o parte şi înlocuite cu altele, ori romii din Ormeniş sunt ajutaţi să îşi reamintească meşteşugurile tradiţionale. În plus, cum vor reuşi edilii dintr-un mic sat braşovean să genereze venituri de pe urma obiectelor produse cu atâta migală de oameni? Le vor vinde la drumul mare?

Evident ca nu! Suntem totuşi în era Internetului… Iar Primăria Ormeniş a găsit soluţia salvatoare… magazin online! Aşadar dacă până mai ieri vă îndoiaţi de însăşi prezenţa Internetului în sate, azi trebuie să deschideţi ochii, iar dacă sunteţi un antreprenor în domeniul artizanatelor chiar puteţi să vă gândiţi la un alt domeniu de activitate deoarece obiectele făcute de romii din Ormeniş sunt disponibile oriunde.

După ce ne-am convins de prezenţa lectorilor şi de interesul cursanţilor pentru acest domeniu (din galeria foto de pe site-ul Primăriei), m-am gândit şi eu să îmi comand o statuetă cu portretul meu, chiar dacă era la preţul de 300 lei. N-am avut noroc. „Indisponibil momentan”. Toate bune şi frumoase dar o cană de lut tot îmi doream ca şi suvenir. Intru pe pagina produsului ca să citesc din nou „Indisponibil momentan”. Aşa la toate produsele. Poate am ajuns prea târziu şi stocurile erau epuizate. Poate artiştii s-au gândit să păstreze creaţiile lor acasă. Cine ştie? Nici nu se simt ce 46.201 euro cheltuiţi… Măcar au reuşit să îndeplinească al doilea punct de la paragraful 15 privind diseminarea rezultatelor şi anume: apariţia în presa locală şi nu numai, cu articole privind obiectivele proiectului, activităţile preconizate şi rezultatele obţinute în această activitate. E şi ăsta un succes pentru o comună de 3416 locuitori, nu?

Frumoasă iniţiativa edililor din Ormeniş. Un exemplu de proiect european cu adevărat pe problema integrării sociale a unei minorităţi (chiar dacă preponderentă în acea comună). Aşadar… Artizani din toată ţara, puteţi sta liniştiţi câtă vreme în stânga-jos a site-ului Primăriei din Ormeniş scrie Coşul (n.r. – de cumpărături) este gol.

Marius Deaconu