http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Ruleta batranilor de la sate. Intre Dumnezeu, batranete si accesul la medicatie

Situatia batranilor de la sate este una mai mult decat impresionanta. Din cauza pensiilor mici si a faptului ca sunt bolnavi, unii chiar extrem de grav, viata lor este departe de a fi una usoara. Dar, merg inainte cu speranta si o paine, din pacate renuntand adesea sa-si mai ia medicamentele.

“Suntem saraci. E greu la noi, aici la tara. Asta e. Om mai trai cat o vrea Al de Sus. Ce sa facem? Mai crestem o gaina, mai punem o ceapa. Pana la urma, paine cu ceapa si tot inseamna ca nu ne-a lasat Dumnezeu flamanzi.”, spune domn’ Gheorghe, unul dintre batranii pe care echipele medicale Romgermed i-a intalnit in caravana lor prin tara. Asistentii sociali spun ca este foarte greu sa traiesti din pensii mici, care in majoritate nu depasesc 200- 300 lei. Multi dintre batranii intalniti nu mai au pe nimeni pe lume.

Grupul Medical Romgermed continua Campania “Conectati la Viata”, demarata in anul 2011. Caravana medicala a ajuns in etapa de primavara a acestui an, desfasurata in luna mai, in trei zone din Romania in care echipa Romgermed a identificat sate imbatranite, cu o populatie avand posibilitati financiare reduse si cu o nevoie acuta de medicatie.

Echipele caravanei Romgermed au ajuns in judetele Valcea, Vrancea si Cluj. Cu ajutorul medicilor de familie si primariilor din comunele identificate, medicii Romgermed au alcatuit un necesar de medicamente pentru fiecare batran in parte. Astfel, echipele formate din medici, asistenti si ambulantieri au intrat din casa in casa, oferind pachete cu medicamente si cu alimente.

Situatia batranilor de la sate este una mai mult decat impresionanta. Din cauza pensiilor mici si a faptului ca sunt bolnavi, unii chiar extrem de grav, viata lor este departe de a fi una usoara. Dar, merg inainte cu speranta si o paine, din pacate renuntand adesea sa-si mai ia medicamentele. “Suntem saraci. E greu la noi, aici la tara. Asta e. Om mai trai cat o vrea Al de Sus. Ce sa facem? Mai crestem o gaina, mai punem o ceapa. Pana la urma, paine cu ceapa si tot inseamna ca nu ne-a lasat Dumnezeu flamanzi.”, spune domn’ Gheorghe, unul dintre batranii pe care echipele Romgermed i-a intalnit.

La fiecare casa unde echipa medicala Romgermed se oprea, batranii faceau ochii mari de mirare. “Medicamentele sunt gratis?!”. Aceasta e intrebarea pe care toti o adresau medicilor. Asistentii sociali spun ca este foarte greu sa traiesti din pensii mici, care in majoritate nu depasesc 200- 300 lei. Multi dintre batranii intalniti nu mai au pe nimeni pe lume.

“Citesc rugaciunea si mi-e de ajuns”

Singura pe lume este si tanti Maria, o batrana de aproape 80 de ani din satul Hodisu, comuna Poieni, judetul Cluj. Cand caravana Romgermed a poposit in pargul casei sale a gasit-o pe batrana incercand sa faca putina ordine. O casa batraneasca, peste care urmele vremii sunt mai mult decat vizibile. “Era curat, dar lucrurile vechi, puse ingramadit in mica incapere in care locuieste batrana iti dau impresia de dezordine. In schimb mirosea a menta si lamaie.”, povesteste unul dintre medicii caravanei. “Sunt singura pe lume. Barbatul mi-a murit acum 40 de ani. Am o pensie mica, dar ma gospodaresc. Si daca nu mai am de-ale gurii imi citesc rugaciunea si mi-e de ajuns.”. Batrana spune asta cu fata luminata si cu zambet cald. Medicilor si asistentelor le vine sa planga, dar o mangaie cald si ii iau tensiunea. Medicamentele aduse de Romgermed ii vor fi de ajutor, alaturi de alimentele oferite de grupul medical.

Carnetul de sanatate … “Al meu sau al sotului decedat…ca nici nu mai stiu.”

Intr-o alta casa din Hodisu, medicii gasesc o batrana care ii intampina cu o punga goala intre maini. “Mamaie, acum ai cu ce sa umpli punga asta goala. Ti-am adus medicamentele de care ai nevoie. Dar uite, am adus si alimente.”, ii spune unul dintre medici in timp ce asistentii o ajuta sa intre in casa, pentru a o pregati de un consult. “Stati sa va arat carnetul de sanatate. Ia vezi, maica, e al meu sau al sotului decedat…ca nici nu mai stiu!”, spune femeia intinzand cu mainile-i tremurande un carnet ponosit. “Tensiunea e mare. Ti-ai luat medicamentele azi?!”, o intreaba doctor Ramona Andronache, medic Romgermed. “Nu le-am luat, ca nu am mai avut.”, raspunde batrana. “Acum sa le luati, ca vi le-am adus noi si pe cele de tensiune si toate celelalte pe care le aveti prescrise de medic.”, compleaza dr. Andronache.

“Am pierdut ce aveam mai de pret: mainile.”

Pe tanti Maria din satul Valea Alunisului, judetul Valcea, caravana Romgermed a gasit-o in lacrimi. Medicii incearca sa o linisteasca, ii ofera punga cu medicamente si pungile cu alimente, intreband-o cum se simte si daca vrea sa o consulte. “Vreau, mama, vreau. Dar mi-am pierdut ce aveam mai de pret: mainile”. Batrana sufera de Parkinson, afectiune care are drept urmare un tremur al membrelor superioare. Isi intinde mainile tremurande catre medicii Romgermed si incearca sa isi innece lacrimile. O vorba buna si ajutorul adus ii pot alina suferita pentru un timp.

Povesti ca acestea erau peste tot, fie ca bunicii locuiau in satele din Valcea, din Vrancea sau din Cluj.

“In aceasta etapa a campaniei Conectati la Viata, am intalnit cazuri de hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, bronsita cronica obstructiva, accident vasculat ischemic, epilepsie, osteoporoza, tetrapareza spastica, hidrocefalie cu retard avansat, diabet zaharat tip 2, insuficienta renala cronica, reumatism articular acut, gnoartroza si lista poate continua. Am adus medicatia necesara si speram sa ajutam cat mai multi dintre batarnii aflati in zonele defavorizate si imbatranite ale tarii.”, decalara doctor Anton Nicolau, medic Romgermed.

Caravana medicala a Grupului Medical Romgermed isi va continua drumul, intrucat Romgermed sustine dreptul tuturor la sanatate.