http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Producatorii de carne atentioneaza: Prea multi aditivi in mezeluri!

La Romexpo se petrec lucruri interesante de cateva zile, in cadrul unui mare targ cu specific agricol. Producatorii de carne si de lapte isi fac cunoscute activitatile, dar atrag atentia si asupra deficientelor din sistemul agricol si alimentar cu care se confrunta.

In cadrul unei conferinte de presa, organizata de Ilie Stoian, redactorul sef al revistei specialistilor din industria carnii, s-a abordat tema “Carnea in timpul crizei”.  Constantin Hutuleac de la BHJ Romania a atras atentia asupra faptului ca in industria mezelurilor a crescut ponderea “prafurilor” (adica a aditivilor) in detrimentul carnii. Aceasta actiune este numita “scurtatura” prin care scad preturile la preparate.

Tot domnul Hutuleac considera abatorul marele calau al producatorilor particulari, fiindca aproape ca ii omoara din cauza lipsei legislatiei.

O alta tema interesanta abordata a fost cea a etichetarii produselor. Si aici liseste legislatia care sa-I oblige in mod clar pe procesatori sa specifice corect  cantitatile si procentele adaosurilor din amestecul produsului finit. De asemenea, nu exista impuneri in ceea ce priveste denumirea marfurilor, asa ca avem in galantare “Parizer”, dar si “Parizel”. Pe etichetele de pe mezeluri nu se mentioneaza nici cat sunt de ecologice, nici ce valoare nutritiva au, tot din lipsa unei legislatii bine puse la punct.

Silviu Ionescu