http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

O ŞANSĂ COPIILOR DE LA ŢARĂ. Copii părăsiţi de mamă

Pe fetiţă, femeia a născut-o în pat, apoi, într-o zi a plecat în Grecia, să facă “videochat”

În comuna Ciocăneşti, din judeţul Dâmboviţa trăieşte o familie cum rar ţi-e dat să vezi. Că sunt săraci e una, e ceva aproape normal în această zonă, dar că au un destin sub semnul ghinionului e deja prea mult! După viaţa familiei Mocanu s-ar putea scrie poveşti, dar nu fericite.

Voluntarii proiectului „O şansă copiilor de la ţară” au descoperit povestea familei Moncanu, poveste care părea doar o bârfă înflorită şi rostogolită printre oamenii din comună. Dar totul a fost confirmat de Nelu Mocanu, capul familiei şi tată a trei copii. Bărbatul ne-a povestit cât de întortocheată a fost şi este viaţa lui şi a micuţilor, şocându-ne cu mărturisirea că Ionela (8 ani), fiica lui mijlocie, a fost născută chiar în patul în care dorm cei mici acum.
„Eram plecat la muncă în sat. M-a chemat cineva acasă spunândumi că nevastă-mea a născut. În casă, în pat”, ne povesteşte bărbatul în vârstă de 56 de ani. „Fiul meu cel mare, Mihai (12 ani), a fost cel care mi-a repetat vestea când am ajuns acasă. El avea doar patru ani. Nu s-a speriat, pentru că nu a înţeles nimic din ce s-a întâmplat. Am avut mare noroc că nu au existat complicaţii şi că fetiţa nu a păţit ceva”, a mai spus omul.

Mama a părăsit familia fără nicio explicaţie

Am fi întrebat-o şi pe mamă cum a reuşit să nască singură într- o odaie, dar Nelu Mocanu ne taie avântul imediat: „Nevastă- mea ne-a părăsit. A fugit de acasă acum câţiva ani. Trebuia să-i ducă pe cei mici la şcoală şi la grădiniţă, dar m-a trimis pe mine, spunând că se duce să plătească o factură. Nu s-a mai întors. Am găsit-o apoi pe internet, dezbrăcată. Stă în Grecia şi face videochat”, explică Nelu Mocanu cu amar în glas. „Femeie în toată firea… Cum să-ţi laşi copiii aşa? Apoi să nu mai dai niciun telefon, o scrisoare măcar”, mai comentează el.

Paul, mezinul, are 6 ani. Pentru el se chinuie cel mai tare tatăl să aducă bani în casă. E mic şi are nevoie de multe. Plânge dacă vede jucării sau dulciuri. Cei mari s-au resemnat, spune părintele lor.

„Accept orice muncă. Mai fac pe frizerul pentru că am talent la tuns şi aşa mai câştig bani pentru mâncare. Copiii mei sunt plini de lipsuri, dacă pot să spun aşa. Nu au mamă, nu au haine, nu au copilărie, nu au caiete pentru şcoală… Trebuie să dau din coate pentru ei”, a încheiat Nelu Mocanu, frecându-se la ochi puternic, de fircă să nu-l pufnească plânsul în prezenţa unor necunoscuţi.
Fetiţa, Ionela ştie deja la 8 ani că lumea ei e mult mai diferită faţă de cea a altor copii. Cei mari râd de ea, şuşotind că mamă-sa a născut-o în coteţ şi foarte puţini copii împart cu ea un covrig sau un corn.

„Copiii mei sunt plini de lipsuri, dacă pot să spun aşa. Nu au mamă, nu au haine, nu au copilărie… Trebuie să dau din coate pentru ei”

Mihaela încă învaţă la lumina lanternei Noutăţi despre fetiţa care învaţă fără a apinde un bec în casă. Mihaela Roxana Dobrea este fata de 12 ani, care locuieşte în comuna Brezoaele. Şcoala este la o depărtare de 5 kilometri de casa Mihaelei, distanţă pe care copila o parcurge zilnic, indiferent de condiţiile meteorologice. S-a obişnuit şi nu i se mai pare un chin. Aşa-s copiii la ţară, umblă mult pe jos.

Când voluntarii au descoperit-o şi i-au aflat povestea, i-a impresionat faptul că Mihaela îşi făcea temele, iar nea Nicu – tatăl vitreg – îi ţinea lanterna, luminândui caietul. Părinţii nu-şi permit racordarea la reţeaua de curent electric. Din casă lipsesc multe alte lucruri: televizorul, calculatorul sau radioul. Fetiţei îi lipseau însă şi rechizitele, hainele călduroase, alimentele. O parte le-am rezolvat împreună cu oameni impresionaţi de articolul din Evenimentul zilei.

Acum, Mihaela are şi hăinuţe şi rechizite, câteva jucării noi. Nu are, în continuare, curent electric şi câteodată masa e săracă. Şiragul cu covrigi de la Crăciun s-a tot împuţinat. Am făcut tot ce am putut ca să grăbim conectarea la reţea a căsuţei în care locuieşte Mihaela. Sunt nişte probleme birocratice cu dosarul de la Enel, care sperăm să se rezolve.

 

 

Mihaela Roxana Dobrea, fericită cu ursuleţul primit de la voluntarii campaniei

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum puteţi ajuta

Contactaţi echipa „O şansă copiilor de la ţară” la adresa de email contact@ziaruldelatara. ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.

Depuneri în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Pro fe sioniştilor Mass Media, împuternicit Silviu Ionescu CUI 28373727. Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU.

Donatiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara.ro