http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Leguma Zilei : DOVLECELUL

In lunile de vara, cand caldura este foarte mare, orice amator are motive serioase de a lua la picior pietele si standurile cu ingrediente de sezon. Cu aceasta ocazie propunem o noua rubrica pentru cititorii ZDT : “Leguma/ fructul zilei”

Indiferent ca sunt albi, galbeni sau verzi, numiti de italieni si zucchini, dovleceii fac parte din acele legume care merita toata atentia noastra. Adusi in spatiul european acum cateva sute de ani, dovleceii au o multime de proprietati nutritive si terapeutice. Bogati in hidrati de carbon, potasiu, magneziu si vitamine, dar saraci in glucide si calorii, dovleceii constituie o solutie ideala pentru regimurile dietetice sau specifice afectiunilor cardio-vasculare. Se pot folosi si la salate usoare, de vara, doar fierti sau inabusiti la aburi. Dovlecelul poate fi consumat crud, feliat sau ras, in salate si aperitive. Poate fi copt la cuptor sau inclus in compozitia painii, a diverselor mancaruri – ghiveci, musaca, chiftelute etc. Din dovlecei se mai prepara supa, bors, supa-crema, sufleu, mancare, pane, umpluti, budinca, dulceata.

COOL FACTS:

– sunt perfecti in cazul afectiunilor cutanate

-o cana de dovlecel = 36 calorii

-datorita antioxidantilor carotenoizi contribuie la mentinerea sanatatii ochilor.

-reduce riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale

-rol antiinflamator in astm, osteoartrita