http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Leguma zilei: CARTOFUL

Cartofii sunt unele dintre cele mai versatile legume. Nu numai ca ii gasesti tot timpul anului,dar ii poti include intr-o multime de retete delicioase fie ca sunt copti, fierti sau prajiti. Si pentru ca sunt o planta usor adaptabila la orice mediu, in 1995 au fost luati pe naveta Columbia, fiind prima planta crescuta in spatiu.

In ciuda mitului pe care il stie toata lumea, un studiu publicat in 2009 Jurnalul Britanic de Nutritie, arata ca aceasta leguma este chiar buna in curele de slabire si a fost inclusa gresit in lista carbohidratilor cu indice glicemic mare.

2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizatie leguma viitorului, care ar putea hrani cu usurinta o populatie din ce in ce mai infometata. ONU si-a sustinut aceste afirmatii prin faptul ca deja cartofii sunt un aliment accesibil la scara mondiala.

Ii ocolim de multe ori pentru ca sunt considerati un aliment fara prea multe resurse pentru organism. Totusi, un singur cartof de marime medie asigura mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de Vitamina C. Ar putea fi si mai multa dar, din pacate, o mare parte din vitamina C se pierde prin procesul de gatire. Un cartof copt iti asigura 20% din doza zilnica de vitamina B6 , importanta pentru a mentine o inima sanataosa si pentru regenerarea celulelor nervoase. Si pentru ca are si potasiu, si fier, cartoful este o leguma buna pentru a mentine tensiunea arteriala la valori normale. Un alt avantaj al cartofilor este continutul mare de fibre, care iti vor da senzatia de satietate mai mult timp dupa masa.

Cool Facts:

– Atunci cand au fost adusi in Europa, cartofii au fost evitati de lume, care ii invinovatea pentru multe dintre noile boli de pe continet. In plus, nu vroiau sa ii manance pentru ca nu erau un aliment mentionat in Biblie.

- Florile de cartof erau candva un accesoriu pentru tinutele regale. Ludovic al XVI-lea si Maria Antoaneta le purtau la rever

- Un roman mananca in medie, pe an, 100 de kg de cartofi. Suntem pe locul 4 in Uniunea Europeana.

- Un cartof nou gatit are doar 26 de calorii.