http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Îngerașii din casa cu acoperișul spart

Undeva in satul Cămărașul, din județul Dâmbovița, liceenii voluntari implicați în proiectul caritabil O șansă copilului de la țară” au descoperit în fundul unei ulițe noroioase trei îngerași frumoși și plini de viață. Aveau, însă, aripile frânte și o tristețe imensă li se citea în ochi. Povestea lor e cutremurătoare, la fel cu cea a locului în care trăiesc.

“Familia Tudose este cea mai săracă familie din sat”, ne-a spus directorul școlii din satul Brezoaele, Dumitru Dragomir, unde merseserăm să oferim cadouri de Crăciun. Realitatea de la fața locului avea să fie mult mai cumplită decât ne-am fi imaginat oricare dintre noi.

Veranda casei de pământ era plină de haine proaspăt spălate, iar greutatea lor părea că trag casa într-o rână. Acoperișul spart, un amestec de tablă ruginită și carton, părea aruncat acolo ca să facă separația între cer și pereții de chirpici. Imaginea amintea de filmele lui Tarkovski.

Patru persoane, mama si cei trei copii, locuiesc într-o singură cameră mică, de circa 10 metri pătrați. În cealaltă camăruță apa curgea pe pereți, iar fereastra părea o glumă hidoasă. Acolo unde trăiesc cele patru suflete stăteau ordonate frumos, un pat acoperit de o cuvertură tărănească, un televizor vechi și un dulap șubred. Nimic mai mult. Chiar în fața curții pline de noroi și smocuri înghețate de iarbă se ridică, pe deal, biserica satului. “Peisajul acesta dezolant al căsuței improvizate, așezată aproape ironic lângă o biserică cu mult mai măreață în comparație cu adăpostul familiei Tudose, trezește inevitabil sentimente triste în sufletul oricui”, șoptește, răscolită, Ioana Popescu, membru al echipei de voluntari.  Oana o completează, plângând de-a dreptul: ”Ce aș mai putea eu să-mi doresc de Crăciun?! Acești copii n-au nici măcar o casă caldă!”.

Până anul trecut, cele patru suflete nu avuseseră nici măcar curent electric. Le-a ”băgat” primăria din Brezoaele, după ce primarul și viceprimarul au văzut în ce hal trăiesc. Când s-a aprins primul bec în casă, copiii s-au speriat. Le era frică să nu curgă apa pe el. „Ploaia patrunde mereu în casă”, ne spune cu lacrimi în ochi mama. Femeia de 35 de ani a cunoscut toate durerile vieții. Soțul său s-a stins din viață în urmă cu patru ani. De atunci se chinuie singură să asigure celor trei prichindei ai ei hrana zilnică. Muncește cu ziua pe la vecini și se zbate în stânga și în dreapta, dar nu îi aude nimeni glasul ce strigă stins după puțin ajutor. Oamenii-s cu nevoi în sat, primăria n-are bani… Venitul ei lunar are o valoare înfiorător de mică pentru patru persoane: 340 de lei. 120 de lei e alocația copiilor, 70 lei ajutorul de la primărie și 150 de lei, ”suplimentul”, înșiră femeia sumele menite să-i asigure supraviețuirea.

Gârla si mica fântână din curte asigură familiei apa. Doar asta este gratis. Îngerașii, curați, dar aproape desculți, se învârt în jurul nostru și parcă n-au curajul să intre în casă și să desfacă cutiile cu cadouri pe care li le-am adus.  Vali este cel mai mare dintre copii. Este in clasa a VI-a și are 12 ani. Arată ca un băiețel de clasa a II-a. Apoi este Gina, de 9 ani, eleva in clasa a III-a, iar ultimul, Ionuț, are 8 ani și e în clasa a II-a . Toți trei se descurcă minunat la școală, fiind lăudați chiar și de directorul acesteia. Iubesc învățătura și cartea și, poate că în suflețelul lor, visează că învățând vor scăpa de sărăcia care i-a izolat în spatele bisericii, la marginea satului. Încearcă să își ajute mama așa cum pot, dar cum să trăiești cu 340 de lei?!

Povestea lor ne-am promis că va avea un final fericit, într-o zi. Noi, elevii bucureșteni, voluntarii în proiectul Asociației Române a Profesioniștilor Mass-Media – „O șansă copilului de la țară”, coordonat de Silviu Ionescu, am adus doar un crâmpei de fericire în acea zi, prin acțiunea pe care noi am numit-o ”Chance in a box”. Cutiile noastre cu hăinuțe, jucării și cărți i-au bucurat pe micuți, însă noi știm că pentru ei va fi imposibil să trăiască în acea casă ce riscă oricând să se prăbușească sub un strat gros de zăpadă. ”Situația lor m-a mișcat enorm, ne-a impresionat pe toți până la lacrimi și îmi doresc foarte mult ca prin proiectul nostru să le oferim o viață mai bună”, ne-a spus emoționat Andrei Niculae, coordonatorul organizației de voluntari din proiectul „O șansă pentru copilul de la țară” și elev la Liceul Tudor Vladimirescu. Mesajul lui către cititori este: ”Împreună cu directorul proiectului, Silviu Ionescu, am hotărât că vom face apel la firme de construcții, la oameni ce pot dona materiale sau orice sumă pentru a încerca să le ridicăm acestor copii orfani o căsuță cu două camera în care să existe o sobă, iar apa să nu mai curgă pe pereți. Dacă cineva vrea să ne ajute, să ne sprijine în demersul nostru, vă rugăm să sunați la telefon 0730.660.424. Fiți alături de noi, haideți să facem împreună o faptă bună!”

Pentru cine vrea sa ajute cu bani! Cont RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agentia Beller, de Asociatia Romana a Profesionistilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu CUI 28373727

ANIȘOARA STOIAN

 

 Evenimentul zilei sprijină proiectul ”O șansă copiilor de la țară”. Articolul a apărut în numărul de vineri, 30 decembrie 2011.