http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Copilul care vrea să se facă… şcoală!

Andrei, un băiat sărac de la ţară, şi-a uimit învăţătoarea când, la un test, a răspuns la întrebarea “Ce aţi vrea să fiţi, dacă nu aţi fi oameni?”

“Avem un băieţel de 8 ani la care ne-a uimit pe toţi cu dorinţa lui de a învăţa. Aş vrea să-l cunoaşteţi şi să-l ajutaţi cum am văzut că faceţi pentru mulţi copii din mediul rural”, ne-a spus învăţătoarea Maria Mitroi de la şcoala din comuna Poiana, judeţul Dâmboviţa, atunci când echipa campaniei “O şansă copiilor de la ţară” a ajuns acolo.

Andrei George Niculae abia a terminat clasa întâi, dar nici în vacanţă nu va lăsa cărţile din mână. Nu are prea multe, de aceea a fost extrem de bucuros când liceenii voluntari i-au oferit nişte reviste de benzi desenate editate de Evenimentul zilei şi câteva cărticele.

Chiar ne-a spus că “sunt mai preţioase decât jucăriile pentru mine”. Dintr-o dată a început un dialog serios, ca şi când aveam în faţă un adolescent, iar faptul că Andrei era îmbrăcat în costum întărea parcă această percepţie.

Îl întrebăm de ce e îmbrăcat şi acum cu costumul de elev, iar răspunsul deschide calea spre sufleţelul lui. Spune că are şi el “nişte pasiuni, ca orice copil” – îi place să citească şi să îmbrace în costum de şcolar. 

“De uniformă sunt foarte mândru, iar costumul ăsta nu o să mai încapă până în septembrie, aşa că mama mă lasă să-l iau”, zice Andrei.

Şi-ar dori şi o bicicletă, un pat al lui, visează la un calculator, dar “unde să le pun, că noi avem doar o cameră micuţă?”, ne mărturiseşte puştiul.

Într-adevăr, băieţelul locuieşte cu mama şi tata într-o cămăruţă unde nu e loc şi de un birou. Situaţia financiară a familiei e precară, cum e mai peste tot la ţară. Părinţii muncesc pământul, ca să aibă ce mânca, iar când tatăl găseşte vreo slujbă sezonieră, la ei în familie e sărbătoare.

Din păcate, criza de la oraş le-a adus din ce în ce mai rar această bucurie. Mama îşi mângâie băiatul şi ne destăinuie marea ei realizare: “Am făcut economii şi i-am luat lui Andrei televizor. Seara, când nu citeşte, se uită la desene animate sau la canalul cu animale (n.r. Animal Planet)”.

Intervine doamna învăţătoare care ne povesteşte cum l-a remarcat pe Andrei din grupul de elevi: “Le-am dat un test cu întrebarea “Ce aţi vrea să fiţi, dacă nu aţi fi oameni?”. Răspunsul lui Andrei m-a uluit şi m-a mişcat: “Aş vrea să fiu şcoală”. I-am cerut explicaţii şi mi-a spus că şcoala e locul unde sunt mulţi copii şi unde îşi poate face prieteni, aşa că dacă ar fi şcoală i-ar avea pe toţi alături”.

La plecare, când i-am promis că vom scrie despre el şi că vom reveni cu mai multe daruri, copilul ne-a surprins iar: “Bine, am să dau şi alor copii, o să-i ajut, dar nu vreau să le fiu şef!”

Citiţi mai mult: Copilul care vrea să se facă …şcoală! – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/copilul-care-vrea-sa-se-faca-scoala-989537.html#ixzz204hFrjhM