http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro
Copiii pentru care viaţa a fost mai frumoasă în 2013

Copiii pentru care viaţa a fost mai frumoasă în 2013

Proiectele civice ale Evenimentului zilei continuă şi în acest an. Suntem încrezători că ceea ce facem este bine, că din ce în ce mai mulţi cititori ne vor sprijini şi că avem multe idei de proiecte.Ionut - copilul cu distrofia musculara Duchenne

O retrospectivă a ceea ce am făcut anul trecut şi informaţii noi despre copiii pe care i-am susţinut financiar şi prin ajutoare, împreună cu elevii – voluntari ZDT, reprezintă o confirmare că proiectul “O şansă copiilor de la ţară” este o reuşită.

● Campania a început anul 2013 cu un spectacol caritabil la clubul “Why Not”, un fel de gală a voluntarilor care s-au remarcat în cursul acţiunilor desfăşurate în anul 2012. A fost un spectacol incendiar la care au participat Overdrive” şi “Erase”, Tammy, liceeni talentaţi şi voluntari ai campaniei Emma Andrei, Denisa Trofin, Vlad Sismanian, Alexandru Belu (beat box), şi mulţi alţii. Au participat 700 de spectatori care s-au distrat până dimineaţa.

● Următoarea acţiune a fost una de implicare civică. I-am amenajat o cameră cu un pat şi dotările necesare adolescentei Mihaela Dobre, o fată de la ţară cu o situaţie dificilă în familie. Toate acestea au fost posibile datorita unei minunate familii de pensionari care şi-au sărbătorit nunta de aur şi a cerut prietenilor să nu le cumpere cadouri, ci banii să-i strângă pentru a face bucurie unui copil.

● De Paşte, voluntarii ZDT din comuna Brezoaiele, judeţul Dâmboviţa şi cei din Bucureşti au strâns hăinuţe şi jucării pe care le-au împărţit copiilor săraci din cele trei grădiniţe ale comunei. Darurile au fost completate şi de cutiile cu dulciuri donate de Fundaţia Ringier şi cu cărţi oferite de Editura Evenimentul zilei şi Capital.

● Vă mai amintiţi de Cristina Mihai? Era elevă în şcoala generală de la ea din sat atunci când am inclus-o în programul de burse al campaniei “O şansă copiilor de la ţară”. A devenit, apoi, şi prima beneficiară a proiectului “Buna ziua, viitorule!”, un proiect în care am devenit parteneri cu elevii de la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”.

În vara lui 2013, liceenii de la “Vianu” au ajutat-o pe Cristina şi pe alţi elevi din comuna Brezoaele să îşi construiască o punte spre visul lor: intrarea la un liceu de prestigiu din Capitală. Ei i-au meditat pe copiii de la ţară de clasă a VII-a şi a VIII-a şi le-au oferit sfaturi pentru ca Evaluarea Naţională să nu mai pară atât de înfricoşătoare şi stresantă. Cristina Mihai a avut curaj, a dat examen în Capitală şi a reuşit să intre la liceul “Tudor Vladimirescu”. Ea a răsplătit eforturile voluntarilor luând note de 10 si aducând fericire celor doi pensionari care i-au asigurat condiţii materiale. Azi e membră a marii familii a voluntarilor care întind o mână de ajutor copiilor din mediu rural şi o prietenă a ziarului EVZ.

● Nu putem să-i uităm pe copiii nevăzători de la Centrul “Neghiniţă” din Capitală, acolo unde mergem des ducând cu noi daruri şi lumină sufletească. O după-amiază minunată le-au oferit elevii-voluntari din liceul “Matei Basarab” şi echipa Mini-Goethe, care au jucat teatru, a cântat şi i-au îmbrăţişat cu căldură. Micuţii nevăzători nu s-au lăsat mai prejos şi au arătat oaspeţilor că şi ei ştiu să cânte bine şi să danseze. Printre ei s-au aflat şi Andreea şi Andrei, ambii orbi, care s-au bucurat de o vacanţă la mare organizată de campania “O şansă…”, dar şi de nişte daruri nesperate, venite de la nişte cititori ai EVZ: laptopuri şi mp3.

● Echipa voluntarilor EVZ, l-a ajutat şi pe Alexandru Udinn, un adolescent aproape nevăzător, care în vacanţe se întorcea de la Bucureşti într-o casă fără geamuri unde dormea pe un pat improvizat. Adolescentul stă în comuna Ghimpaţi, satul Copaciu, împreună cu tatăl sau şi cei doi fraţi. A reuşit să între la Liceul tehnologic special “Regina Elisabeta I” din Capitală. Datorită acestei performanţe, Udinn este bursierul al campaniei acum, a mers în tabăra de la mare şi beneficiază în continuare de ajutorul nostru. Cu ajutorul unei maşini puse la dispoziţie de Clinica Medicală Romgermed, i-am dus geamuri pentru casă şi pături donate de Cristina Cojocaru, directoarea grădiniţei “Căsuţa Piticilor” din sectorul 1.

● Şi pentru că nimic nu-i mai frumos ca spiritul de solidaritate al celor din clasa zero, am mai pus la cale ceva deosebit. Micuţii de 6 ani şi învăţătoarea lor Elena Mustaţă de la Şcoala Generală nr. 3 din Bucureşti au strâns dulciuri, jucării şi materiale didactice pentru copiii de la grădiniţa din comună Raşi, judeţul Dâmboviţa.

● Ultima acţiune din anul 2013 a fost “vizita lui Moş Crăciun” la doi fraţi orfani de mamă din judeţul Teleorman. Trăiesc într-o sărăcie lucie şi, ajunşi la capătul puterilor, au scris redacţiei EVZ. Le-am răspuns, alături de câţiva cititori, cu dulciuri, haine călduroase, încălţăminte bună aduse de voluntarii de la “Matei Basarab” şi “O şansă” şi o sumă de bani.

● Acţiunile noastre au arătat că simţul solidarităţii nu a murit. Că din puţinul tău poţi să dai şi altuia, dar şi că îl poţi învăţa ce trebuie să facă să îşi schimbe viaţa. Trebuie să-i menţionăm şi pe cei care ne-au ajutat, ne-au sprijinit în aceste proiecte de-a lungul a doi ani. Este vorba de creatoarea de modă Maria Lucia Hohan, care a avut un substanţial aport în proiectul “Vacanţa de vis”, OPTIblu şi Essilor Romania care ne-au sprijinit cu ochelari pentru copiii parţial văzători, S.C. Preţuri pentru tine S.R.L, Noriell, DGASPC Sector 2 şi mulţi alţii. Cititorii Evenimentului Zilei, români plecaţi peste hotare, medici, voluntarii proiectului au arătat şi vor continua să arate că se poate!

Autor:  Ana Maria Nițu