http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Chiar dacă nu vede, am făcut-o pe fetiţa din Brezoaele să simtă dansul!

 Ca şi altor copii de care ne ocupăm în campania „O şansă copiilor de la ţară”, i-am oferit Andreei Leca, fetiţa nevăzătoare în vârstă de 10 ani, tot felul de surprize. În primul rând, am adus-o în parcul Lumea Copiilor la acțiunea Iepurașul „Chance in a box”, alături de alți zeci de copii din comuna Brezoaele. Chiar dacă Andreea nu a văzut frumuseţile parcului, ea s-a distrat alături de echipa de liceeni și a simțit cum o înconjoară toate persoanele cu dragoste si grijă.

„Muzica și copii sunt minunați. Chiar îmi place. Mă simt foarte bine”, ne zicea plină de viață fetița ce a depășit o groază de greutăți cu ajutorul liceenilor bucureşteni care acum o îngrijesc ca pe o soră mai mică.

 

Silviu Ionescu, directorul proiectului „O şansă copiilor de la  ţară” i-a explicat Andreei cum dansează hip-hop trupa „Moon” de la Colegiul „Mihai Viteazu”, în acel moment. Şi, pentru a o face şi pe Andreea să „vadă”, a chemat o fată din trupă, i-a spus să stea în mâini, aşa cum o face când dansează, iar fetiţa oarbă şi-a plimbat mânuţele de-a lungul trupului ei.

Am întrebat-o pe Andreea cum se descurcă cu laptopul primit cadou de la o persoană cu suflet mare, tocmai din Canada. „Deja știu să scriu, să ascult muzică și încet-încet o să învăț și cum să intru pe internet ca să vorbesc cu toți ceilalți”. Îi schipesc ochi căprui când vorbește despre “comoara” ei, care stă în ghiozdănel și așteaptă în fiecare zi sa vină fetița să mai învețe câte ceva.

 

 

Andreea sta de vorba cu Anisoara Stoian si ii povesteste tot ce are pe suflet

Două fete voluntare s-au oferit să o viziteze la internatul „Neghiniţă” din Bucureşti cât de des vor putea, pentru a o ajuta cu tot ce are nevoie. Căminul la care stă Andreea, pe parcursul anului şcolar, găzduiește mulți copii nevăzători și din această cauza grija pe care personalul o poate acorda fiecăruia dintre ei este moderată. Andreea ne-a zis că nu îi place mâncarea din anumite zile și că uneori ajunge să stea nemâncată. Explicația vine și ea: „Poate mie nu îmi place usturoiul sau altfel de mâncare. Dar n-am ce face, suntem mulţi. Deja nu mai spun nimic dacă nu îmi convine”, îmi explică Andreea necazul ei. I-am explicat importanța unei alimentații bune, tocmai pentru că ea este în creștere.

Acum Andreea este în vacanță și s-a întors acasa la fratele și la tatăl ei. În ajunul Paştelui, când am mers cu daruri în comuna Brezoaele (Dâmboviţa), am trecut şi pe la casa ei. Ne-au întâmpinat tată şi bunica. Andreea stătea la soare pe un scăunel. Ne-a auzit imediat cum am intrat pe poartă și fața i s-a luminat. I-am spus să zâmbească mai des pentru că e frumoasă și s-a îmbujorat și mai rău.

I-am pus mânuța pe fiecare lucru adus și i-am explicat ce sunt. Pungi de făină, mălai, griş și fulgi de cereale de la TITAN, cărţi cu CD de la Editura Litera, cozonac de la cofetăria Alice, suc de la Ana Maria Onu şi tot felul de hăinuţe frumoase, pentru ea şi familia ei, donate de oameni apropiaţi campaniei noastre. Mâna i se plimba dornică pe fiecare ambalaj, pe fiecare obiect. Tremura puțin de emoție. “Vă mulțumesc frumos”, a murmurat.

 

“Noi îți mulțumim, Andreea, că ne dai un exemplu de curaj, frumusețe interioară și inocență”, i-am zis cu toții atunci, aşezându-ne în jurul ei ca să facem o poză fiindcă fetiţa asta ne e dragă tuturor.

 

 

“Offf, cum o fi putut maică-sa să o părăsească şi pe ea şi pe frate-su…Ăl micu se descurcă, că vede, dar Andreea? Io-s bătrână, m-oi prăpădi, ce face fata singură, fără mamă?! Vă mulţumesc că o iubiţi!”, ne-a spus bunica Andreei. Am plecat rapid, fiindcă ne dăduseră lacrimile.

TEXT DE ANIŞOARA STOIAN

FOTO MIRELA TOBĂ 

 

Ajută-ne ca să ajutăm!

Puteţi dona oricât de puţin în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, pe numele Silviu Ionescu, CUI 28373727. Pentru străinătate, se foloseşte Swift BRDEROBU.

Dacă aveţi telefon în reţeaua Romtelecom, puteţi dona apelând la

0900 900 600 – 10 euro;

0900 000 602 – 5 euro;

0900 000 604 – 2 euro.

Puteti citi povestea Andreei aici:

http://ziaruldelatara.ro/?p=1397