http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Ce am învățat de la oamenii de la țară

Știi cum sunt rubricile acelea cu ”sfaturile buncii?” Da, sunt foarte bune și savuroase! O să avem și noi una în scurt timp și sfaturile noastre vor fii ceva mai autentice și poate îți vor da noțiunile de ”lifestyle” și ”feng shui” peste cap.

În primul rând, la țară, ziua începe cu mămăligă cu lapte. Iarna și primăvara. Vara și toamna, la prima oră se mănâncă porumb fiert. Pentru că ține tânăr organismul și-i ajută pe ţărani să-și ducă viețile până la o sută de ani! Da, oamenii de acolo nu știu să-mi spună ce fel de aminoacizi și vitamine conține, ei spun doar că cine mănâncă din porumb, stă drept și sănătos ca unul.

În al doilea rând, chiar și iarna, femeile de la țară aerisesc toată casa de două ori pe zi – dimineața și seara. Pentru că aerul proaspăt ”nu le încarcă sufletele”; și nici mintea sau corpul, spunem noi. Ei știu asta de sute de ani. Noi o știm de când avem acces la emisiuni despre sănătate.

Oțetul de mere este leac universal și truc de înfrumusețare. Părul spălat cu oțet de mere devine mai strălucitor și mai sănătos, două lingurițe de oțet de mere luate înainte de masă te ajută să digeri mai ușor mâncarea și să nu te balonezi. Acest oțet este și un bun dezinfectant pentru răni sau compresă calmantă pentru arsuri. Mai e bun și pentru masajul tălpilor, atunci când ești răcit.

Rugăciunea de dimineață și cea de dinainte de culcare sunt ritualuri care îi ajută să fie mai apropiați de Dumnezeu, dar și de ei. Să găsească explicații pentru întâmplările din viața lor, să își găsească speranța pentru o nouă zi. Religia este, pentru majoritatea, singura școală pe care și-o permit. Și o urmează cu fiecare parte a sufletului lor. ”Pentru că nu întotdeauna contează ce mănânci, ce faci sau unde te afli. Unele lucruri sunt inexplicabile, dar își pot găsi rostul în învățătura lui Dumnezeu”, mi-a spus o dată un nene.

Text de

SANDRA IONESCU