http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Bătrânii din Brezoaiele escocraţi

Situaţie uimitoare într-o comună dâmboviţeană! Zeci de de bătrâni sunt executaţi silit de o bancă după ce doi funcţionari au încasat, în numele lor, peste 600.000 de lei. Tragic este că, în ciuda faptului că escrocii vinovaţi de această situaţie au fost arestaţi, oamenilor le sunt reţinute, şi acum, din pensii diferite sume de bani.

Trista poveste a circa 100 de oameni, majoritatea bătrâni, din localitatea Brezoaiele, judeţul Dâmboviţa a început în anul 2006. Atunci, doi angajaţi ai Băncii Cooperatiste “Mihai Viteazul” au început să umble prin sat promiţând pensionarilor obţinerea rapidă a unor împrumuturi.

Cei doi funcţionari, consăteni cu victimele lor, Vasile Ştefan, 42 de ani, şi Carmen Barbu Ion, 41 de ani, puneau ochii, îndeosebi pe oamenii fără carte. Pentru a le da banii, ei cereau buletinul, talonul de pensie şi trei giranţi. Unii bătrâni au mărturisim că au şi semnat nişte hârtii pe care escrocii le fluturau pe sub ochii lor.

“Veneau cu scrisori de felicitare din partea băncii sau cu unele de mulţumire şi ne punea să semnăm. Pe urmă am auzit că, în josul paginii, era scris mic de tot că am luat la cunoştinţă despre situaţia contului”, a povestit una dintre victime. Ei, însă, habar nu aveau că au devenit clienţii unităţii bancare. Cert este că bătrânii abordaţi de cei doi funcţionari nu au văzut nici un ban.

Cinci ani de escrocherii

Această situaţie fără precedent a ieşit la iveală la începutul anului trecut, atunci când banca a început să le reţină bani din pensie sau să îi atenţioneze că au de plătit diferite sume. Pe 19 aprilie 2011, Maria Gheorghe, o femeie de 58 de ani, a avut primele suspiciuni. Apoi, mai mulţi săteni au început să realizeze situaţia creată.

Unii dintre ei au mers împreuna la Poliţie. În urma anchetei demarate de autorităţi a ieşit la iveală faptul că cei doi angajaţi ai băncii au falsificat semnăturile bătrânilor şi au ridicat în numele lor, timp de cinci ani, 699 084 lei. Cei doi erau administrator – şef punct de lucru, respectiv operator ghişeu bancă. Ei retrăgeau, în numele bătrânilor,diferite sume de bani, fie prin întocmirea de contracte de creditare false, fie prin falsificarea unor foi de retragere din depozite bancare.

Sprijiniţi de voluntari

Poliţiştii dâmboviţeni au început urmărirea penală împotriva angajaţilor băncii în luna iunie, anul trecut. În octobrie 2011, ei au fost arestaţi pentru 29 de zile fiind acuzaţi de delapidare, înşelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals. În urma lor, însă, banca la care au fost angajaţi a continuat să îi execute pe bieţii bătrâni.

Doi elevi, Gabriel Fereşteanu şi Anişoara Stoian, voluntari ai Asociaţiei APRMM “O şansă copilului de la ţară” au stat de vorbă cu câţiva dintre bătrâni şi au relatat pentru EVZ tragica poveste a acestora. “Am dus ajutoare şi am oferit cadouri unor copii din Brezoaiele şi aşa am aflat de povestea acestor bătrâni”, a povestit Gabriel Fereşteanu.

Au luat banii unei bolnave de cancer

Povestea tragică relatată ascunde poveşti cu impact emoţional la fel de puternic ca şi situaţia lăsată în urmă de funcţionarii arestaţi. De exemplu cazul lui Petre Ene. Acesta a aplicat la bancă pentru a încerca să o ajute pe soţia lui bolnavă de cancer, pensionară la fel ca şi el.

Omul a mărturisit, printre lacrimi, că nu a văzut nici un ban. Acum, însă, din venitul lunar de 410 lei, trebuie să plateasca giranţilor cate 130 lei, sumă imputată de bancă. În această situaţie este şi Maria Gheorghe, a cărei mamă în vârstă de 83 de ani, singura care intreţine casa din pensie, s-a trezit girantă  fără să ştie şi riscă să îi fie reţinută o parte din pensie.

Ajutaţi de directorul şcolii

Despre situaţia de la Brezoaiele, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa a precizat că s-a dovedit, până acum, păgubirea a 96 de persoane. Directorul şcolii din localitate, Dumitru Dragomir, susţine, însă, că numărul acestora este mai mare. Dascălul s-a oferit să îi ajute pe cei peste 100 de bătrâni pentru care a făcut demersurile necesare – scrisori, memorii etc.- pentru a găsi o soluţie de stopare a executării oamenilor nevinovaţi. Victimele s-au adresat Parchetului Judeţean Dâmboviţa prin plângeri în care au relatat incredibila stare de fapt din Brezoaiele.

GROZĂVIA DE LA BREZOIAELE. Peste o sută de bătrâni, executaţi silit pentru banii furaţi de doi escroci – Din ţară > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/grozavia-de-la-brezoiaele-peste-o-suta-de-batrani-executati-silit-pentru-banii-furati-de-962.html#ixzz1k9KJBF3h
EVZ.ro