http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

Am dus „doctorii de ochi” la micuții nevăzători

Zilele trecute, câțiva voluntari ai campaniei „O șansă copiilor de la țară”, elevi din Colegiul German Goethe, directorul proiectului și o echipă de specialiști oftalmologi au mers la Centrul de primire „Neghiniță” din București, pentru a reevalua starea ochilor unor copii care sunt internați acolo, nevăzători și parțial nevăzători.

Razvan

incurajat

diagnosticare OPTIblu

40 de puşti, cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani, stau de luni până vineri în centrul de îngrijire „Neghiniţă”, din sectorul 2 al Capitalei. Printre ei sunt şi copii de la ţară, din judeţele limitrofe. Zece dintre ei sunt complet nevăzători, iar restul au probleme grave de vedere, mergând zilnic cu câte un pas mai aproape de … beznă.

În speranţa că unele cazuri se pot vindeca sau măcar se pot ameliora ori stopa, echipa „O şansă copiilor de la ţară”, împreună cu doctorul oftalmolog Roxana Cozubaş de la Optiblu, au reevaluat fiecare copil în parte.

Dr. Cozubaş a fost foarte marcată de comportamentul micuţiilor, de multe ori ajungând să-şi ascundă ochii împănjeniţi de lacrimi. Nici nu avea cum să-şi ţină emoţiile în frâu atunci când o fetiţă nevăzătoare i-a explicat că defectul ei de vedere (n.r. e oarbă) se datorează faptului că a fost crezută moartă şi aruncată la gunoi.

Daniel, care are doar opt anişori, este un copil foarte timd şi ascultător. Din păcate, un handicap grav îl împiedică să vorbească. Exprimarea lui este „au”, atunci când o strigă pe doamna doctor, „uuu” este pentru prieteni. Dr. Roxana Cozubaş a reuşit să-i pună un diagnostic după ce l-a încurajat să deseneze cu degetul, pe masă, literele şi formele pe care le vedea pe ecran. Micuţul a luat-o ca pe o joacă, aşa că a zâmbit încontinuu şi s-a bucurat de atenţia primită.

Un alt băieţel, Răzvan, a impresionat echipa medicală cu talentul său la pian. Din păcate, cu un ochi nu mai vede, iar cu cel de-al doilea, doar în proporţie de 50%.

În centrul „Neghiniţă” s-a instalat, pentru o zi, un adevărat spital ambulant. Echipa de specialiști oftalmologi şi-a deplasat toată aparatura cabinetului pentru diagnosticarea problemelor de vedere ale acestor copii ai căror părinţi au posibilităţi materiale reduse. De aceea, micuţii consultaţi au primit şi vor primi tratamente gratuite şi rame cu lentile speciale de la ESSILOR România.

Şi în viitor voluntarii ”O şansă copiilor de la ţară” vor încerca o astfel de acţiune în şcolile din judeţul Dâmboviţa, unde există un număr mare de copii cu probleme de vedere, nediagnosticaţi din lipsa banilor şi echipamentelor medicale. Profesorii şi învăţătorii ne-au mărturisit că la ei problemele de acest fel se rezolvă prin mutarea copilului cât mai aproape de tabla clasei.

Cum puteţi ajuta

  • Contactaţi echipa „O şansă copiilor de la ţară” la adresa de email contact@ziaruldelatara.ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.
  • Depuneri în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, împuternicit Silviu Ionescu CUI 28373727. Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU.

Donatiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara.ro