http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

A venit din Afganistan ca să ajute un copil orb

Viaţa nu a fost prea darnică cu Andrei Gabriel State, un băiat de 10 ani din comuna Bâldana, judeţul Dâmboviţa. S-a născut nevăzător, iar tatăl l-a lăsat în braţele mamei, să-l crească singură, cum o putea.
alex_state_in_camera

alex_state_si_camera_lui

florin_cu_daruri_6f81127182
De când a pornit la şcoală îi e mai bine, fiindcă mama a aflat că micuţul ei poate avea un viitor dacă va învăţa să se descurce în lumea fără lumină de la profesorii Centrului de nevăzători „Neghiniţă” din sectorul 2 al Capitalei. Iar lui Andrei îi place acolo, îi este uşor să se mişte. Mai greu e acasă, într-o cameră prăpădită din căsuţa neterminată a bunicului, cu wc în curte la care e greu de ajuns când nu ai repere. Ştie câţi paşi sunt până acolo, dar mereu întâlneşte în drum obstacole, cade sau se sperie când mămica nu e lângă el.

Voluntarii campaniei „O şansă copiilor de la ţară” l-au ajutat pe Andrei cu diverse lucruri care să-i însenineze copilăria, iar Evenimentul zilei i-a publicat povestea. Din acel moment, un bărbat tânăr, aflat departe, tocmai în Afganistan, şi-a zis că poate schimba viaţa acestui puşti. El şi-a adunat colegii, cinci la număr, le-a spus ce a citit şi i-a rugat ca împreună să facă o cameră decentă pentru Andrei şi mama lui. Cu toţii au fost de acord cu Florin şi au hotărât să pună mână de la mână şi să facă acest dar puştiului nevăzător.

Un „recamier” pentru o mamă şi doi copii

Imediat ce a venit în ţară, într-un scurt concediu, Florin ne-a sunat şi ne-am întâlnit pentru prima oară. A umplut portbagajul maşinii noastre de mâncare, dulciuri şi haine, si am pornit spre comuna Bâldana, să-l cunoască pe Andrei. Întâlnirea a fost emoţionantă, atât pentru copil, care a înţeles că şi-a făcut un nou prieten, cât şi pentru Florin, care a avut un scurt moment de blocaj la vederea sărăciei în care trăieşte micuţul: o cameră peticită, ocupată până la refuz de mobile, frigider, sobă, haine şi cărţi. În singurul „recamier”, care se trage noaptea, dorm mama,sora şi Andrei.

Florin află că fetiţa cea mare încercă să ţină pasul la şcoală, în ciuda lipsurilor, că tatăl a dat bir cu fugiţii când a aflat că băiatul lui nu va vedea niciodată, şi că mama a suferit, în urmă cu 6 ani, un transplant de rinichi, lucru care o împiedică să muncească în câmp.

Soarta i-a lovit cum a vrut, dar ei sunt fericiţi că se au unul pe altul. Andrei e extrem de ataşat de mamă şi când i se spune că nişte oameni buni vor să-i facă o cameră numai a lui zice pe nerăsuflate: „Numai dacă dorm cu mămica, că nu pot fără ea”.

Din păcate, bunicul nu e de acord ca lângă căsuţa lui să-i ridicăm o cameră fiicei şi celor doi nepoţi, invocând probleme legate de moştenire. Am apelat la primarul din Tărtăşeşti, de care aparţine comuna Bâldana. Ion Rusu a venit să vadă cu ochii lui câtă nevoie are un copil ca Andrei de un pic de ajutor ca să nu devină o povară pentru societate toată viaţa. A promis că va face toate demersurile şi va identifica un petec de pământ unde, cu banii lui Florin şi ai camarazilor lui, să construim o cămaruţă cu toaletă pentru cei trei membri ai familiei State.

La plecare, Florin i-a mai promis ceva lui Andrei: îi va aduce un laptop cu tastatură braille şi îi va plăti abonamentul lunar de internet, pe care nu şi-l pot permite. Mama şi cei doi copii trăiesc din alocaţii şi din indemnizaţia de însoţitor pe care femeia o încasează doar când Andrei este în vacanţă. În restul anului, cei 500 de lei merg la şcoala unde învaţă Andrei.

Cum puteţi ajuta

  • Contactaţi echipa „O şansă copiilor de la ţară” la adresa de email contact@ziaruldelatara. ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.
  • Depuneri în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Profesioniştilor Mass Media, împuternicit Silviu Ionescu CUI 28373727. Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU.
  • Donaţiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara.ro