http://www.bestride.ro http://www.inmatriculat.ro http://no2studio.ro http://simag.ro

42 de copii care nu au văzut niciodată un ponei, un răsărit sau chipul părinţilor lor

Andreea LecaTe-ai gândit vreodată cum ar fi să nu poți vedea nimic? Să trăiești constant în întuneric fără să te poți orienta în spațiu? Cum rămâne cu imaginea chipului persoanelor pe care le iubești? Ceea ce ți se pare acum imposibil de imaginat este viața mai multor copii din centrul de îngrijire și găzduire „Neghiniță”, din București.

Voluntarii „O şansă copiilor de la ţară au întâlnit 42 de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani. Mulţi dintre ei mai pot distinge umbre si contururi, dar ceilalţi n-au vazut niciodata chipul părinţilor. Mai rău, o parte dintre ei au fost abandonaţi de părinţi. Cu toate acestea, micuţii nu au renunţat niciodată la speranţa că vor duce o viaţă normală. În cadrul centrului ei au învăţat să se orienteze şi să interacţioneze cu persoanele din jurul lor.

Cu ajutorul campaniei „O şansă copiilor de la ţară” şi a ziarului Evenimentul Zilei, elevi ai Colegiului German „Goethe” au reuşit să le creeze copiilor din centru o seara deosebită. A fost o seară cu cântări, cu poveşti şi râsete. O seară în care voluntarii adolescenţi au învăţat de la copiii nevăzători cât de irelevante sunt hainele pe care le porţi, mimica prin care te exprimi, telefonul sau geanta pe care le ai.

„Am învăţat cumva să ne dăm seama ce fel de oameni sunt cei cu care interacţionăm. Nu pot să-mi explic cum. Pur şi simplu ştiu dacă e un om răutăcios sau unul cu o inimă bună”, le-a spus Andreea, una din fetele nevăzătoare.

Cu o chitară uşor dezacordată şi cu glasuri, la început timide, liceenii au cântat din toata inima melodii româneşti. Apoi, împreună cu noii lor prieteni, au stat la un pahar de suc si nişte brioşe, făcute de cofetarul voluntar Costi! Am aflat, astfel, câte ceva nou despre fiecare copil din centrul de nevăzători: Alexandru cântă la pian, Iulia se pricepe la engleză şi i-ar plăcea să cunoască limba germană, iar Flavius şi Silviu au un incredibil simţ al umorului, rar întâlnit la copiii sub vârsta de 10 ani.

Rebeca m-a uimit când mi-a spus că are o colecţie de peste 130 de căţei de pluş sau plastic şi i-am promis că data viitoare îi voi aduce unul pentru a-i mări colecţia. Iar un puşti pe nume Teo ne-a zis că ne va pregăti un numar de beatbox pentru următoarea vizită. Am descoperit şi nişte tinere talente care fac parte din corul şcolii: Elena, Bianca şi colegele lor ne-au cântat şi încântat cu o melodie la sfârşitul vizitei.
Elena Asmarandei, directoarea centrului „Neghiniţă”, a povestit despre problemele fiecarui copil. Le-am promis atât lor cât şi nouă înşine că vom face tot ce ne stă în putinţă ca să-i ajutăm.
Donaţie de la Evenimentul zilei
Evenimentul zilei a donat centrului două radiocasetofoane la care copiii să asculte CD-urile cu muzică şi poveşti oferite de voluntarii de la liceul „Goethe”. Pe lângă puţinele haine şi jucării pe care aceştia le-au împărţit, adolescenţii au decis ca în viitor să strângă fonduri pentru cărţi în Braille şi audiobook-uri. Toţi banii care se vor strânge vor fi investiţi în modernizarea centrului „Neghiniţă” de pe strada Traian.

Cum puteţi ajuta

  • Contactaţi echipa „O şansă copiilor de la ţară” la adresa de email contact@ziaruldelatara.ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.
  • Depuneri în contul RO 70 BRDE 445 SV 90385294450 deschis la BRD, agenţia Beller, de Asociaţia Română a Pro fe sioniştilor Mass Media, împuternicit Silviu Ionescu CUI 28373727. Pentru străinătate se foloseşte Swift BRDEROBU.

Donatiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara.ro